Intervjuu arhitekt Enrique Sobejanoga

15. oktoobril avab Arvo Pärdi Keskus uksed avalikkusele uues ainulaadses hoones, mille arhitektuur on saanud inspiratsiooni helilooja muusikast, täpsemalt tema ühest võtmeteosest „Tabula rasa“. Keskuse senise tegevuse kese on olnud arhiivi korrastamine, ees on teekond kujuneda avatud kohtumispaigaks, mille põhilised märksõnad on loomine ja loomingulisus.

Keskuse uue hoone arhitektid on Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano Hispaania arhitektuuribüroost Nieto Sobejano Arquitectos, kelle võistlustöö „Tabula“ tunnistati 2014. aastal rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitjaks. Arhitektide sõnul inspireeris neid hoone loomisel Arvo Pärdi muusika vaikus, ilu ja geomeetria. Ehitis sulandub ümbritsevasse metsamaastikku, luues tasakaalu moodsa arhitektuurse vormi ja looduskeskkonna vahel. Selles ühegi täisnurgata ning mitme sisehooviga hoones asuvad lisaks arhiivi- ja tööruumidele raamatukogu, 140-kohaline kammersaal, näituseala, videoruum ja õppeklassid. Hoone pindala on 2348 m2.

Hoone üks arhitektidest Enrique Sobejano tutvustab hoone arhitektuurilisi lähtepunkte:

Arvo Pärdi Keskuse uue hoone ehitust rahastab Eesti riik. Maja avamisega tähistatakse ühtlasi Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.