The new building

A new building for the Arvo Pärt Centre will open its doors to the public in 2018, the year that Estonia celebrates its 100th anniversary.

The architects of the new building for the Arvo Pärt Centre are Fuensanta Nieto and Enrique Sobejano from the Spanish architecture firm NietoSobejano Arquitectos, S.L.P, whose work “Tabula” was declared winner of the 2014 international architectural competition. According to the architects, the building was inspired by Arvo Pärt’s music, and it aimed to find a balance between modern architecture and its surrounding natural environment. Architects from 24 countries, including many renowned architecture firms participated in the architectural design competition for this building.

The area of the new building will be 2,348 m2, and it will house the archives, a library, a 140-seat auditorium, an exhibition area, a video room, classrooms, and rooms for the employees. Natural materials will be used for the construction – glass, timber and concrete – and the building will have modern renewable energy systems.

“The new building will enable us to conduct various activities related to Arvo Pärt’s work, as a comprehensive personal archive and a research and study environment, mainly focusing on creation and creativity. It will be possible to organise educational programmes and workshops, high-level concerts, and to help people learn to listen to music. We are hoping that the Centre will become a place for holding creative meetings and obtaining new knowledge, open for everyone with an interest in music,” explained Anu Kivilo, the Managing Director of the Arvo Pärt Centre.
She added that the goal is to create a unique building of high-quality architecture, in harmony with Arvo Pärt’s music and his creative attitude.

The construction designs for the building were completed in collaboration with the architecture firm Luhse & Tuhal from Estonia. The construction of the new building for the Arvo Pärt Centre is financed by the Estonian government.

IMG_14032017_152538

Auditoorium

kellasalu-kaart-kodulehele