fbpx

Uudised

Arvo Pärt „Mozartwoche“ peahelilooja. Uudisteose „Swan Song“ maailma esiettekanne

22.01.2014

23. jaanuarist 2. veebruarini toimuva „Mozartwoche” kavas on sel aastal olulisel kohal Arvo Pärdi looming, kelle teoseid esitatakse kokku kuuel kontserdil.

Sealhulgas toovad 29. jaanuaril Viini Filharmoonikud ning dirigent Marc Minkowski maailma esiettekandele orkestriteose „Swan Song”, mis valmis pikkade traditsioonidega festivali „Mozartwoche” tellimusel. See inspireeris heliloojat taas lähenema inglise kardinali John Henry Newmani tuntud jutluse fragmendile, mis oli aluseks 2000. aastal valminud kooriteosele „Littlemore Tractus”. Uus kokkupuude oli ühtlasi tõukeks uue orkestriversiooni sünnile, milles kontakt tekstiga ei ole nii otsene kui varasemas kooriteoses, kuid mis annab orkestri kõla kaudu võimaluse veel sügavamalt toonitada selle lühikese ja poeetilise teksti erinevaid nüansse. Esiettekandel viibib kohal ka helilooja ise.

 

1. veebruaril juhatab Tõnu Kaljuste Camerata Salzburgi ja Läti raadio koori ettekandes Mozarti ja Sraussi kõrval Pärdi teoseid „Salve Regina” ja „Adam’s Lament”. Lisaks sellele on 24. jaanuaril Mozarteumi ülikooli sümfooniaorkestri kontserdi kavas „Tabula rasa” ning Minetti kvarteti, Läti raadio koori solistide ja pianist Herberg Schuchi kontsert 26. jaanuaril on tervikuna pühendatud Arvo Pärdi muusikale: kõlavad „Summa”, „Mozart-Adagio”, „Fratres” jt teosed. 30. jaanuaril mängib Šoti kammerorkester Mozarteumi suures saalis Robin Ticciati dirigeerimisel keelpilliorkestriteost „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”. Eestlastest astub festivalil üles veel dirigent Paavo Järvi, kes juhatab Viini Filharmoonikute kontserdil Brahmsi, Mozarti ja Straussi muusikat.

Festivaliga kaasneb filmiprogramm, kus näidatakse varem ka Arvo Pärdi Keskuse filmiõhtute kavas olnud Tom Tykweri filmi „Taevas” („Heaven”) ning koostöös keskusega on külastajatele tutvumiseks üleval näitus Kaupo Kikkase fotodega Arvo Pärdist CD „Adam’s Lament” salvestusel.

Paralleelselt Salzburgi kontsertidega kõlab Arvo Pärdi looming ka Linzis, kus festivali „Musica Sacra” raames toimub 25 jaanuaril tervikuna Arvo Pärdi muusikaga kontsert ja 27. jaanuaril kõlab Linzi Brucknerhausi saalis Bruckner-orkestri ettekandes 4. sümfoonia. Samade esitajatega tuleb lisaks sümfooniale 31. jaanuaril Viini Musikvereini saalis ettekandele ka “Silhouette”.

Aastast 1956 toimuv „Mozartwoche” keskendub Wolfgang Amadeus Mozarti kõrval enamasti tema kaasaegsetele heliloojatele, sh on kavas veel C.Ph.E. Bachi ja Muzio Clementi looming. Sel aastal tähistatakse Mozarti-nädala raames ka Christoph Willibald Glucki 300. sünniaastapäeva. Festivali korraldab 1841. aastal asutatud Salzburg Mozarteum Foundation.

Vt ka:
http://www.mozarteum.at/
http://www.musicasacra.at/
http://www.brucknerhaus.at/
http://www.musikverein.at/

Tähelepanu! 1. mail on keskus suletud. Ilusat kevadpüha!

Uudiskiri