fbpx

Uudised

Arvo Pärdi muusika maikuus 2011

25.04.2011

Orkestri- ja kooriesitlused

8. mai, „Berliini missa“. Lund, Rootsi
„Berliini missat“ juhatab helilooja ja organistina tuntud Johan-Magnus Sjöberg.
11. mai, „Festina lente.“ Sønderborg, Taani
Sønderborgi Püha Maria kirikus mängib Lõuna-Jüüti Sümfooniaorkester „Festina lentet“, kava kordub 12. mail Haderslevi toomkirikus ja 13. mail Løgumklosteri kirikus.

Arvo Pärdi teos kõlab kõrvuti suurte heliloojate, Raveli, Griegi, Respighi, Mendelssohni, Mozarti ja Bachiga. Kava solist ja dirigent on orkestri kontsertmeistrina Rumen Lukanov. Korraldajad nimetavad neid õhtuid „meditatsioonikontserti

12. mai, Royal Albert Hall, London

Royal Albert Hallis toimub maineka preemia „Classic Brit Awards 2011“ laureaatide väljakuulutamine ja nende austamine. 7. aprillil avalikustatud „Aasta helilooja“ nominentide hulgas on preemia varasem laureaat Arvo Pärt, nüüd nomineeritud Sümfoonia nr 4 eest. Kaks ülejäänud nominenti on ameerika helilooja Eric Whitacre ja walesi helilooja Karl Jenkins.

15. mai, „Te Deum“. Lyoni Rahvusooper, Prantsusmaa

Pühapäeval, 15. mail tuleb „Te Deum“ ettekandele Lyoni Saint Bonaventurei kirikus. Selle esitavad Lyoni Rahvusooperi koorid ja orkester, dirigendiks teatri peakoormeister Alan Woodbridge. Samas kavas on veel Thomas Tallise, William Byrdi ja Ralph Vaughan Williamsi teoseid.

17. mai, „Annum per annum“. Luxembourg

Arvo Pärdi orelimissa „Annum per annum“ mängib Luxembourgi Filharmoonia saali orelil itaalia organist Lorenzo Ghielmi. Ghielmi on tunnustatud ka klavessinisti ja pianistina. Ta on Milano Basilica di San Simpliciano organist, kus mängib 1991. a püstitatud Ahrendi orelil ning kus ta 1992–1994 kandis ette Johann Sebastian Bachi kõik oreliteosed.

17. mai, „Credo“. Melbourne, Austraalia

Melbourneis on ettekandel „Credo“, mida juhatab Roy Theaker, kes on ka viiuldaja ning Melbournei Muusikakonservatooriumi dirigent. Samal päeval on Sydney Ooperis veel balletietendus „After the Rain“ „Tabula rasa“ ja „Spiegel im Spiegeli“ muusikal.

Lyoni Rahvusooperi orkestri järel hakkavad Pärti mängima tuntud kollektiivid, nagu Philharmonia Orchestra Londonist, Britten Sinfonia, London Sinfonietta, Müncheni Kammerorkester, Amsterdami Tšellooktett, või laulma The Tallis Scholars.

19. mai, „Festina lente“, Tilburg, Holland

Järjest rohkem populaarsust kogub „Festina lente“, Tilburgis Concertzaalis mängib seda Hollandi Magogo Kammerorkester, juhatab noor hollandi dirigent Arjan Tien. Kavas on põnevana veel vaid Philip Glassi muusikat, tema „Tirooli kontsert“ ja „Ariooso nr 2“, „Festina lente“ kõlab õhtu lõpetuseks. Sel päeval on ka balletietendused taas Turus ja Sydneys. Suurel Reedel esitas MKO koos Het Brabant Kooriga Tilburgi Concertzaalis Händeli „Messiat“.

20., 22. ja 23. mai, Pärdi mitu vokaalteost Itaalias Cremonas, Torinos ja Pisas

20. mail Cremona San Marcellino kirikus, 22. mail Torinos Reggia di Venaria Reales,  samuti 23. mail Pisas San Paolo a Ripa dArnos esineb Peter Phillips oma tuntud ansambliga The Tallis Scholars Inglismaalt. Nad esitavad teosed „7 Magnificat-Antiphonen“, „Magnificat“ ja „Nunc dimittis“, kõrval Palestrina, Praetorius, Byrd, Tallis, Allegri. Ja veel kord kõlab see kava 26. mail juba Suurbritannias Beverly Minsteris.


20.–29. mai. Arvo Pärt rahvusvahelise uue muusika festivali „Sounds New“ heliloojana Inglismaal Canterburys

Canterbury pidustuste avapäeval esineb Augustine Hallis London Sinfonietta, kel seitsme Balti merega piirneva maa muusikakavas „Overture to Baltic“ on Arvo Pärdi „Passacaglia“. Näidatakse ka Dorian Supini filmi „24 prelüüdi ühele fuugale“. Lätist on sel kontserdil Pēteris Vasksi, Leedust Rytis Mažulise, Soomest Kaija Saariaho teosed.

26. mail peaks Arvo Pärt, olles festivali teemahelilooja, ka ise Canterbury festivalil kohal olema. Selle päeva õhtul pärast teaduskonverentsi esitab Amsterdami Tšellooktett Canterbury katedraali krüptis kolm tema teost, kõik oktetiversioonis Inglismaa esmaettekandel: „O-Antiphonen“, „Summa“ ja „Missa brevis“. BBC Radio 3 teeb sellest salvestuse saatesse „Hear and Now“.

27. mail on Arvo Pärdilt kavas esmakordselt Inglismaal „Adams Lament“, samuti „Cantus“, esitab Philharmonia Orchestra Londonist ja laulab Cambridgei Kings Collegei koor Steven Cleobury dirigeerimisel. Ka selle kava salvestab BBC Radio 3 saatele „Hear and Now“. Kontserti toetab Eesti saatkond. Canterbury Katedraalikoori kontserdil kõlavad „I Am the True Vine“ ja „Magnificat“ (samuti 27. mail).

26.–28. mail korraldab Canterbury Christ Church University oma Lecture Theatreis konverentsi „Baltic Music and Musicologies“. 26. mai pärastlõuna 1. sessioon on pühendatud Veljo Tormisele, esinemas Mark Lawrence, Mimi S. Daitz ja Urve Lippus.

27. mai pikk konverentsipäev läheb üleni Arvo Pärdi teemal. 3. sessioonil „Arvo Pärt and Tintinnabulation“ esinevad loengutega Walter Kreyszig, Anabel Maler, Margaret Bostonia; 4. sessioonil kõneleb Kerri Kotta Erkki-Sven Tüüri loomingust ja Jacob Sagrans Tormise „Raua needmisest“; 5. sessiooni teemal „Analyzing Arvo Pärt“ juhatab Kerri Kotta, esinejaiks Thomas Robinson ja Saale Kareda; 7. sessioonil „Analyzing Arvo Pärt: Space and Sound“ astuvad üles Leo Brauneiss ja Andrew Shenton; 8. sessioonil vahepeal käsitletakse Ester Mägi kooriloomingut; 9. sessiooni teema on „Arvo Pärt, the Baltic, and Beyond“, loengutega Laura Dolp, Michael Baumgartner ja Jeffers Engelhardt. Järgneb õhtune kontsert Philharmonia Orchestralt ja Kings Collegei koorilt (vt eespoolt).

Festivali viimasel päeval 29. mail toimub Augustine Hallis väike koorifestival, kus osalevad Kenti maakonna koorid ja Canterbury Christ Church University koor Cantata ning ülikooli orkestri liikmed. Külaliseks on Arvo Pärt ning kõik seal esinevad koorid esitavad lõpetuseks Pärdi „Magnificati“ Scott Stromani juhatusel. Kogu festivali korraldajaks on ühendus International Composer Pyramid.


21. mai, „Für Lennart in memoriam“. Nürnberg, Saksamaa

Kuu lõpupoolel hakkavad Pärti esitama kuulsamad orkestrid ja ansamblid. 21. mail mängib Arvo Pärti taas mainekas Müncheni Kammerorkester, kes on hästi tuttav nii Pärdi kui Erkki-Sven Tüüri muusikaga. Kavas on „Für Lennart in memoriam“, juhatab Peter Dijkstra Hollandist, ettekanne toimub Püha Seebaldi kirikus Nürnbergis.

21. mai, „In principio“. Innsbruck, Austria

Innsbrucki Toomkirikus esitab Collegium Instrumentale Arvo Pärdi „In principio“, dirigeerib Guntram Simma.

23. mai, „Fratres“. Cambridge, Inglismaa

Üsna ekstravagantset Britten Sinfonia kava dirigeerib meilegi tuttav põnev muusik Joanna MacGregor. Ta avab selle rahulikus meeles Arvo Pärdi „Fratresega“, aga pärast soleerib James MacMillani Teises klaverikontserdis.

25. ja 26. mai, „Für Lennart in memoriam“. Ishikawa, Jaapan

Kahel kontserdil mängib pala „Für Lennart in memoriam“ Jaapanis Ishikawas Ongakudo Concert Hallis Kanazawa Orchestral Ensemble. Pärdi vähemtuntud teos on kavas saksa noore dirigendi algatusel, sest jaapani orkestrit juhatab Müncheni Kammerorkestri kunstiline juht, alati põnevate kavade autor Alexander Liebreich. Lisaks Münchenile asub Kirill Kondrašini konkursi võitnud Liebreich sel aastal ka Lõuna-Korea kuulsat Tongyeongi muusikafestivali juhtima.

28. mai, „Te Deum“. Schaffhausen, Šveits

Sel päeval esitab „Te Deumi“ Forumkirches kirikumuusikafestivalil „Cantars“ Schaffhauseni koor Canta Cantus koos ansambliga, dirigent on Vreni Winzeler. See on mais-juunis toimuv, 200 kontserdiga festival, millega märgitakse Baseli Kirikumuusikaühingu 125. aastapäeva.

28. mai, „Wenn Bach Bienen gezüchtet hätte…“. Köln, Saksamaa

Kölni Kõrgemas Muusikakoolis mängib Pärti populaarses kavas Kölner Orchester-Gesellschaft, dirigent on Oliver Leo Schmidt, kes on diplomeeritud vabamaalija ja kunstiajaloolane.

 

Ülevaate koostanud  Priit Kuusk

 

Tähelepanu! 1. mail on keskus suletud. Ilusat kevadpüha!

Uudiskiri