fbpx

Sündmused

Öö. Franz Schuberti tšello- ja kitarrimuusika

Kontsert

K 18. september 2019, 19.00

Toimumiskoht

Arvo Pärdi Keskus

Esinejad

Anja Lechner, tšello (Saksamaa)
Pablo Márquez, kitarr (Argentiina)

Tutvustus

Saksa tšellist Anja Lechner ja argentiina päritolu kitarrimängija Pablo Márquez on koos musitseerinud juba aastaid. Nende kavasid iseloomustab otsingulisus ning sageli võtavad nad oma repertuaari kitarrile ja tšellole loodud uudisteoseid. Siinne kava peakirjaga „Öö“ on sündinud ühisest armastusest Franz Schuberti muusika ja lied`i vastu. 2018. aasta novembris ilmus Lechneril ja Márquezil samanimeline album plaadifirmalt ECM.

Kahe sarnase tunnetusega muusiku inspireeriv koostöö sai alguse 2003. aastal Pariisi lähedal asuvas Royaumont`i kloostris toimunud muusikafestivalil. Neid mitmekülgseid interpreete ühendab lisaks armastusele erinevate kultuuride muusika vastu ka soov avastada uusi kõlavõimalusi. Lechner ja Márquez esitavad sageli enda loodud seadeid, samuti on nad toonud mitmeid teosed esiettekandele, laiendades sel viisil tšello- ja kitarrimuusika repertuaari.

19. sajandil oli laialdaselt levinud traditsiooniks saata laule kitarriga. Üle kolmekümne Franz Schuberti laulu, mille hulgas on ka „Öö ja unelmad“ („Nacht und Träume“), avaldati juba helilooja eluajal kitarrisaatega. Kõik sellel kontserdil esitusele tulevad laulud ‒ välja arvatud „Leierkastimees“ („Der Leiermann“) ja romanss näidendist „Rosamunde“ (Romanze aus „Rosamunde“), mille on seadnud Anja Lechner ja Pablo Márquez ‒ on pärit Franz Schuberti lähimasse sõpruskonda kuuluva Franz Xaver Schlechta von Wschehrdi käsikirjast.

Seekordse kava keskne teos – sonaat a-moll – on saanud nime tänapäeval suuresti unustatud instrumendi arpeggione järgi. Seda haruldast pilli tuntakse ka kui guitare d’amour`i või poogenkitarri. „Arpeggione-sonaati“ mängitakse enamasti tšellol, klaveripartii sobib aga oma hõljuva kerguse poolest suurepäraselt ka kitarrile. Kahe instrumendi dialoogis tekib tundlik ja intiimne kõla.

Friedrich Burgmülleri (1806–1874) kaunikõlalised ja melanhoolsed nokturnid tšellole ja kitarrile toovad kajana meieni Franz Schuberti muusika vaimu.

Kava
Friedrich Burgmüller – Nokturn nr 1 a-moll
Franz Schubert – „Öö ja unelmad“ („Nacht und Träume“), D 827
Friedrich Burgmüller – Nokturn nr 3 C-duur
Franz Schubert – „Öö“ („Die Nacht“)
Franz Schubert – „Leierkastimees“ („Der Leiermann“) tsüklist „Talvine teekond“ („Die Winterreise“), D 911
Franz Schubert – „Arpeggione-sonaat“ a-moll, D 821
Franz Schubert – „Kaluriviis“ („Fischerweise“), D 881
Franz Schubert – „Merevaikus“ („Meeres Stille“), D 216
Friedrich Burgmüller – Nokturn nr 2 F-duur
Franz Schubert – Romanss näidendist „Rosamunde“, D 797
Friedrich Burgmüller – Nokturn nr 1 a-moll

Hinnainfo

VÄLJA MÜÜDUD

Sündmused

Tähelepanu! 1. mail on keskus suletud. Ilusat kevadpüha!

Uudiskiri