fbpx

Väljaanded

Ukuaru valss

„Ukuaru valss“ on Eesti kuulajaskonna jaoks kindlasti üks Arvo Pärdi tuntumaid teoseid. See pärineb Leida Laiuse mängufilmist „Ukuaru“, millele Pärt 1973. aastal muusika kirjutas. Märgiliseks kujunenud linateoses astuvad üles mitmed legendaarsed Eesti näitlejad, peaosades Elle Kull (Minna) ja Lembit Ulfsak (Aksel). Filmi sündmused keskenduvad Minna ja Aksli armastusloole, mida varjutavad raske olme ja inimlikud nõrkused, aga ka teise maailmasõja puhkemine. Valss kõlab filmis Aksli lõõtsapalana ning on igas uues stseenis veidi teisenenud, markeerides peategelaste hingeseisundeid ja suhet ümbritsevasse. Esmapilgul vaid lihtne rahvalik pillilugu kasvab linaloo kulgedes tugeva tähendusväljaga muusikaliseks sümboliks, kehastades filmi kõige olulisemaid teemasid – armastust, lootust, kodutunnet ja elutahet.

Meeldejääv lõõtsapala sai rahva seas kiirelt tuntuks ning levis suulise pärimusena paljude Eesti lõõtspillimängijate ja rahvapilliansamblite repertuaaris. Arvo Pärdi ametlikku loomingunimekirja jõudis „Ukuaru valss“ alles 2010. aastal, seatuna klaverile. 2016. aastal lisandus ka akordioniversioon (Tauno Aintsi seades).

Arvo Pärdi Keskus tähistas 22. juunil 2020. aastal oma 10. sünnipäeva ning andis selle puhul välja singli, millel kõlab eestlaste seas armastatud lugu ‒ Arvo Pärdi „Ukuaru valss“. Värskel plaadil esitab teost klaveril helilooja ise. Plaadiesitlus toimus 22. juuni keskpäeval ERRi portaalis, kus rahva südamesse läinud loo erinevaid kihistusi avasid pärimusmuusik Juhan Uppin, filmikriitik Filipp Kruusvall, kirjanik ja kirjandusteadlane, Tallinna ülikooli emeriitprofessor Rein Veidemann ning muusikateadlane Kristina Kõrver Arvo Pärdi Keskusest. Plaadiesitlusel esitasid „Ukuaru valssi“ Juhan Uppin saja-aastasel Teppo lõõtsal ja helilooja Arvo Pärt klaveril.

Esitaja
Arvo Pärt

Väljaandja: Arvo Pärdi Keskus
Riik: Eesti
Ilmunud: 2020
Formaat: CD
Buklet: 4lk, sisaldab teose partituuri
Kestus: 02′ 08″

Teoste loetelu
Ukuaru valss 02:08

CD on saadaval Arvo Pärdi Keskuse veebipoes.

Lisaks
Arvo Pärt “Ukuaru valss”. Plaadiesitlus

Uudiskiri